Tuja Tolkienova društva

Člani društva Gil-galad zanimanje za Tolkiena in njegovo delo delimo z ljubitelji po celem svetu. Vsi se zbiramo zaradi mnogoterih skupnih ciljev in interesov, se družimo z ljudmi enakih misli in vrednot ter se redno srečujemo na številnih dogodkih, pri čemer so obiski tujine in iz tujine čudovita priložnost za spoznavanje novih prijateljev in ponovno snidenje starih. Društvo Gil-galad ohranja redne stike s Tolkienovimi društvi iz sosednjih držav (Avstrija, Italija in Madžarska), ob posebnih priložnostih pa se na velika praznovanja podamo tudi kam dlje, denimo v Nemčijo, na Nizozemsko ali v Tolkienovo domovino, Anglijo.

Società Tolkieniana Italiana

Prve stike smo na začetku preko osebnih vezi vzpostavili z italijanskim in nizozemskim Tolkienovim društvom. V mladostnih letih našega delovanja smo bili pogosto gostje italijanskega Tolkienovega društva (Società Tolkieniana Italiana, STI) na njihovem najpomembnejšem letnem dogodku, imenovanem Hobbiton. Odvija se že vse od leta 1994, ko je bilo društvo tudi ustanovljeno. Hobbiton je velika prireditev odprtega tipa, trodnevna mednarodna konvencija, kjer se odvijajo razprave, predavanja, seminarji in umetniške razstave. Društvo izdaja dve glasili, Terra di Mezzo in Minas Tirith ter letno prireja natečaj Silmaril Award, namenjen zgodbam in umetninam, ki jih je navdihnil Tolkienov svet.

Tolkien Genootschap Unquendor

Nizozemsko društvo, ki je po vzoru angleškega Tolkien Society nastalo septembra 1981, praznuje vsakih pet let veliko obletnico, Lustrumfest, ter na ta mednarodni dogodek povabi velika imena iz Tolkienovega sveta (založnik Rayner Unwin (1996), ki je kot desetletni deček napisal oceno rokopisa Hobit, ilustrator Cor Blok, Tolkienov prijatelj profesor Arne Zettersten (2006) ter eden od najpomembnejših raziskovalcev Tolkiena, Tom Shippey (2011)). Zadnjega, šestega Lustrumfesta v letu 2011, kjer se je zbralo preko 120 ljubiteljev iz dvanajstih različnih držav, smo se prvič udeležili tudi mi. Sicer pa med letom Nizozemci prirejajo številna srečanja: septembra Tolkienov dan, Yule party v decembru, večerjo za 3. januar in Tolkien reading day v marcu, poleg tega pa se vrstijo redna lokalna srečanja. Vsakih pet let izdajajo tudi glasilo Lembas, bienalno pa Lembas Extra s članki v angleščini.

Deutsche Tolkien Gesellschaft e.V.

Tolkien Thing je vsakoletni veliki dogodek nemškega društva, namenjen srečanju članov in posebnih gostov, med katerimi so denimo Alan Lee, Ted Nasmith, Tom Shippey ali skupina Lingalad. Od ustanovitve leta 1997/98 društvo povezuje ljubitelje Tolkiena po Nemčiji, ti pa se poleg glavnega srečanja družijo tudi na stalnih omizjih. Dvakrat na leto društvo organizira Tolkien Tag, prireditev odprtega tipa z bogatim programom, ter Tolkien Seminar, kjer so predstavljeni znanstveni prispevki. Redna publikacija je glasilo Flammifer von Westernis.

Österreichische Tolkiengesellschaft

Najpogosteje se odzovemo na povabila avstrijskega in madžarskega društva. Prvo je bilo kot eno izmed zadnjih Tolkienovih društev v Evropi ustanovljeno septembra 2002, s člani pa smo stkali trdna prijateljstva. Avstrijci med letom prirejajo več prireditev in dogodkov, ki jih redno obiskujemo: pomladni Mereth Ethuil, jesensko srečanje Lasse Lanta ter zimsko Hišo izgubljenih iger (Mar Vanwa Tyalièva). V večjih mestih se člani zbirajo na regionalnih omizjih, trikrat letno pa društvo izdaja glasilo Halifirien.

A Magyar Tolkien Társaság

Madžarsko društvo, prav tako nastalo v letu 2002, je iskrivega in ustvarjalnega duha, saj je njihovo največje letno srečanje, KÖMT, imenovano kar kreativni jesenski umetniški festival (Creative Autumnal Art Festival). Poleg tega MTT organizira tudi Long Expected Party za praznovanje profesorjevega rojstnega dne 3. januarja, pomladno srečanje in poletni tabor, člani pa se skozi celo leto zbirajo tudi na manjših neuradnih srečanjih. V društvenem fanzinu Lassi Laurië je bil pred leti objavljen tudi prispevek o našem društvu.

The Tolkien Society

Kot zadnje omenimo najstarejše ter najimenitnejše društvo, The Tolkien Society iz Velike Britanije. Ustanovljeno je bilo leta 1969, še za časa Tolkienovega življenja, z namenom spodbujanja interesa za življenje in delo profesorja J. R. R. Tolkiena, ki je bil imenovan tudi za njihovega častnega predsednika. Društvo z mednarodnim članstvom prireja letno tri srečanja na nacionalni ravni: Annual General Meeting v povezavi z Annual Dinner, poletni seminar s predavanji o tolkienovskih temah ter glavno srečanje, Oxonmoot. Ta se odvija na enem od kolegijev univerze v Oxfordu in je obogaten s številnimi predavanji, dramskimi prikazi, večerno zabavo in ogledi, med katerimi je obvezen obisk Tolkienovega zadnjega počivališča na pokopališču Wolvercote. Znotraj društva delujejo tudi po hobitskih domovih imenovani smiali, namenjeni članom in nečlanom za neformalna druženja in debate. Društvo izdaja bilten Amon Hen šestkrat na leto ter letni Mallorn z resnejšimi eseji in kritičnimi članki.