gil galad

Veliko letno srečanje

Veliko letno srečanje (VLS) je največji dogodek, namenjen članom društva, ki ga prirejamo v društvu Gil-galad. Vsako poletje se okoli rojstnega dne društva – 8. avgust – zberemo in skupaj preživimo kar devet fantastičnih dni. Leta 2012 bomo priredili že 14. VLS zapored in kot vsako leto bo to največji dogodek, povezan s Tolkienom, pri nas. Velikega letnega srečanja se vsako leto udeleži okoli 25 ljudi, za vikend pa nas je še precej več. Če želiš doživeti pravo vzdušje Gil-galada, tega dogodka res ne smeš zamuditi!

Na VLS se ves čas nekaj dogaja – od delavnic in športnih aktivnosti do druženja in še marsičesa. Skoraj vsak dan se lahko udeležiš takšne ali drugačne ustvarjalne delavnice, ali pa se pridružiš prozni oziroma dramski delavnici, ki potekata več dni. Udeleženci gledališke delavnice čez teden pripravljajo predstavo na predlogi prozne delavnice, ob koncu tedna pa to predstavo uprizorijo za navdušeno množico gledalcev.

Seveda se najde tudi kaj za tiste bolj fizično aktivne, saj radi izkoristimo vsak trenutek sonca, ki se nam ponudi. Razvili smo že kar nekaj društvenih športov, vedno pa radi preizkusimo še kaj novega. Bi se rad preizkusil v pretepanju z ogromno penasto gorjačo, ki te bo ovirala vsaj toliko, kolikor boš ti z njo oviral nasprotnika? Si spreten s frizbijem in misliš, da ga lahko spraviš mimo naših odličnih vratarjev? Te zanima, kaj je zloglasni troll-ball? Pridi in poizkusi, prav gotovo ti ne bo žal.

Seveda se najde tudi kaj za tiste bolj umirjene, ki bi se radi le zabavali in družili z ostalimi. V društvu imamo kopico namiznih iger, člani pa radi prinesemo še kakšno svojo. Zvečer se lahko preizkusiš v poznavanju Tolkienovih del (in sposobnosti improviziranja!) na enem od legendarnih kvizov, še malo bolj pozno zvečer pa v karaokah, kjer ni važno, kako fušaš, saj nekdo drug sigurno še bolj!

Pomemben del VLS je tudi Resničnostno igranje srednjesvetskih karakterjev (RISK), ki je društvena oblika igranja vlog, bolje poznanega kot LARP. V RISK-u prevzamemo vloge različnih oseb iz Tolkienovih del, nato pa se v te vloge čim bolje vživimo. Priredimo različne naloge, rešujemo spletke, včasih pa se preprosto zapodimo v boj! Člani imamo na voljo veliko kostumov, ki jih rade volje posodimo, tako da ne skrbi, če prideš nepripravljen!

VLS pa je prav poseben dogodek tudi zato, ker se ga poleg članov društva Gil-galad udeležijo tudi člani Tolkienovih društev iz drugih držav. Najpogosteje nas obiščejo sosedje Avstrijci, Italijani in Madžari, obiskali pa so nas tudi že gostje iz Nemčije in Nizozemske. Vsako leto se trudimo razširiti krog svojih poznanstev in upamo, da se nam letos pridruži še kdo! Seveda pa nas tudi tujci radi povabijo na svoje dogodke, podobne našemu VLS.